Meniul principal
Prima pagina
Contact
Echipa
Calendar competitional
Ramuri/Sectii sportive
Karate traditional
Despre noi
Galerie foto
Galerie video
alpinism
Despre noi
Galerie foto
Galerie video
Ecvestre/Echitatie
Despre noi
Galerie foto
Galerie video
Dans majorete
Despre noi
Galerie foto
Galerie video
...
Poza aleatorie
Vizite pe pagina
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi13
mod_vvisit_counterIeri17
mod_vvisit_counterSaptamana asta13
mod_vvisit_counterTotal109626
Google searchGoogle link change


Karate traditional

Clubul nostru organizează cursuri de Karate Tradiţional cu instructorul clubului senpai IULIA CLITAN, iar pentru începători şi avansaţi pe toată durata anului, antrenamentele se desfăşoară sub îndrumarea lui Sensei MATIAS DOREL, în Sala de Sport =dojo-ul= al Clubului TERRA KID – Zalău.      

Prioritatea oricărui practicant o reprezintă DESĂVÂRŞIREA CARACTERULUI.

Începem această pagină cu Dojo kun. Ce este dojo kun-ul? Dojo kun-ul, este mai degrabă un cod de principii sau un cod de reguli, format din cuvinte simple dar cu profunde semnificaţii ce trebuie respectate. Principiile sunt universale... Dojo înseamnă „locul Căii”, sau „locul iluminării”. Este spaţiul de antrenament în karate. Mai important decât ceea ce este, cred că ar trebui să fim interesaţi cum am putea fi, ceea ce dojo kun ne cere:

1. Hitotsu! Jinkaku kansei ni tsutomuru koto!

Karate-ul este mijlocul pentru îmbunătăţirea caracterului.

2. Hitotsu! Makoto no michi o mamoru koto!

Karate-ul este calea sincerităţii.

3. Hitotsu! Doryoku no seishin o yashinau koto!

Karate-ul este mijlocul de întărire a statorniciei spiritului.

4. Hitotsu! Reigi o omunzuru koto!

Karate-ul este calea aflării respectului universal. 

5. Hitotsu! Kekki no yu o imashimuru koto!

Karate-ul este calea dobândirii autocontrolului.

    Astăzi, tot mai mulţi copii sunt sedentari şi au probleme de greutate. O opţiune foarte interesantă şi utilă atât pentru corp cât şi pentru minte este disciplina sportivă denumită karate tradiţional. Karate tradiţional este o artă marţială de autoapărare. La bază are principiul unei singure lovituri (todome). Este necesară o anumită atitudine, o condiţie fizică excelentă şi o stare spirituală bună. Practicantul este educat să trateze adversarul corect şi cu respect. Karate tradiţional implică şi impunerea unor principii în viaţa de zi cu zi, precum: ordinea, logica şi scopul nobil. În Karate există o ierarhie similară într-un fel celei din armată. Există gradele superioare (Sempai şi Sensei) care trebuie respectate. Această ierarhie îl ajută pe student să îşi cunoască întotdeauna locul în "schemă" şi să se comporte ca atare. Respectul trebuie să existe întotdeauna şi disciplina este nelipsită în orice dojo.

Practicanţii de karate sunt clasificaţi după nivelul lor de pregătire. Fiecare nivel de pregătire are un grad, grad reprezentat de culoarea centurii.

    În Dojo (sala de antrenament), ierarhia centurilor este foarte importantă. Gradele mai mari au întâietate în sală, stau primii în formaţia de lucru, ei fiind respectaţi pentru munca depusă în decursul anilor, astfel o centură mică trebuie să arate întotdeauna respect faţă de o centură mare. Marii maeştrii spun întotdeauna că, Karate-ul începe şi se sfârşeşte cu respect şi disciplină. Un karatist trebuie să fie întotdeauna politicos şi respectuos faţă de partenerul de antrenament chiar şi cu adversarii.. Centura în karate se numeşte OBI.. Gradele sunt împărţite în două mari categorii, fiecare categorie având 10 trepte:

Gradele inferioare se numesc KYU, valoarea lor fiind apreciată în ordine descrescătoare: 10 kyu- centură albă

 •  9 kyu- centură albă cu o tresă roşie
 •  8 kyu- centură albă cu două trese roşii
 •  7 kyu- centură albă cu trei trese roşii
 •  6 kyu- centură galbenă
 •  5 kyu- centură galbenă
 •  4 kyu- centura portocalie
 •  3 kyu- centura verde
 •  2 kyu- centura albastră
 •  1 kyu-centura maro

Gradele superioare se numesc DAN valoarea lor fiind apreciate în ordine crescătoare: -1 kyu-centura neagră SHO DAN JUNIOR

 •           - SHO DAN SENIOR
 •           - NI DAN
 •           - SAN DAN
 •           - YON DAN
 •           - GO DAN
 •           - ROKU DAN

 Pentru a trece la un grad mai înalt, sportivii dau un examen compus din mai multe probe:

 • - Examen teoretic
 • - Examen tehnic (kihon, kata, kumite)
 • - Examen fizic (viteza, forţă, resistenţă).                                  

*          *          *

Există cel puţin 5 motive întemeiate care te vor îndemna să studiezi karatele şi anume:         

 •                         - Pentru auto apărare;
 •                         - Pentru a căpăta încredere în tine, în forţele tale;
 •                         - Pentru a învăţa să te concentrezi;
 •                         - Pentru a te discipliniza;
 •                         - Pentru o condiţie fizică mai bună;

 

AUTO APĂRARE: În urma unor sondaje s-a descoperit că o mare parte dintre cei care practică artele marţiale (Karate în cazul nostru) o fac pentru a-şi oferi o şansă în caz că sunt atacaţi. Autoapărarea este deci un motiv întemeiat, aşa consideră aceştia.

Această artă marţială este una considerată eficientă în acest aspect, nu necesită arme albe, ci doar abilitatea voastră de a vă folosi eficient de propriul corp. Karate ("kara"=gol şi "te"=mâna) înseamnă efectiv arta care îţi permite să te aperi cu mâinile goale. Karate-ul tradiţional constă în special din lovituri şi blocaje. Loviturile pot fi realizate cu mâna (deschisă sau pumn), cu piciorul, coatele şi genunchii. Până şi capul poate fi folosit în anumite situaţii, ceea ce înseamnă că efectiv întregul corp uman poate fi folosit pentru a descuraja un agresor. Nu toate tehnicile în Karate sunt spectaculoase. De cele mai multe ori loviturile sunt simple, eficiente şi brutale, unele fără nici o calitate estetică. Şi totuşi, pentru cei amatori de "senzaţii ţări" există şi o serie de tehnici deosebite, lovituri prin întoarcere, cu spatele său prin săritură. Un aspect întâlnit la Karate şi la alte arte marţiale similare îl reprezintă existenţa blocajelor. Un karateka nu se va limita la a încasa lovitură sau la a eschiva. Acesta va încerca să deflecteze lovitura, să o devieze şi să atace apoi devastator. Pentru a uşura puţin învăţarea lor, blocajele sunt împărţite în categorii de "înălţime": Blocajele joase (care apără zona genitală şi coapsele) sunt găsite în categoria "gedan", cele din zona medială ("chudan"), iar cele realizate pentru a apăra zona superioară a corpului sunt cele de la nivel "jodan". Toate tehnicile de bloc pe care le veţi învăţa pot fi recunoscute după acest algoritm. Este important ca un karateka să ştie la ce nivel să realizeze blocajul şi deşi pare greu, cu multă practică, va reuşi să fie eficient şi în acest caz. Karate oferă astfel o serie de "arme", singura problemă fiind cunoaşterea lor şi aplicarea la momentul potrivit cu efectul scontat.

Faptul că aţi început să studiaţi Karate de ceva timp şi aţi participat la câteva antrenamente nu înseamnă că aţi devenit dintr-o dată supraoameni. Problema cea mai importantă în Karate este timpul. Pentru a deveni cu adevărat eficient trebuie să fi petrecut mult timp în dojo. Datorită faptului că tehnicile sunt complexe şi greu de executat la început, veţi avea de susţinut un efort mai mare decât în cazul altor stiluri. În unele stiluri practicantul poate lupta după câteva şedinţe; în Karate va avea nevoie de multe luni de practică pentru a putea deveni eficient. Timpul petrecut însa în dojo va fi răsplătit printr-o bună cunoaştere a tehnicii, condiţie fizică deosebită şi existenţa unor reflexe ce se dezvoltă în special după mai mult timp de practică. Diferenţele între începători şi avansaţi sunt uriaşe, cei din urmă fiind cu adevărat eficienţi şi putând susţine o confruntare cu un agresor sau chiar cu mai mulţi.

ÎNCREDERE: Studiul acestei arte marţiale oferă studentului încredere în forţele proprii. Mulţi au reuşit să depăşească anumite temeri, să devină mai hotărâţi, mai puternici. Una dintre cele mai des întâlnite temeri este DE A VORBI ÎN FAŢA UNEI MULŢIMI. Studiile au relevat că o serie de oameni sunt îngroziţi de perspectiva de a apărea în faţa altora, de a trebui să vorbească unei mulţimi de oameni. Karate reuşeşte să îi înveţe pe mulţi să comunice. Te învaţă să te relaţionezi cu ceilalţi din grup, să apari în faţa grupului şi mai ales să îţi suporţi greşelile şi să fii mai relaxat când se întâmplă. În momentul în care veţi învăţa să trăiţi cu seninătate momentele în care nu aţi fost la înălţime, veţi fi mai relaxaţi, relaxarea înseamnă că veţi avea mai multă încredere, iar această încredere în forţele proprii va fi o adevărată trambulina către realizările visate, către o tehnică bună şi aprecierea celor din jur. Karate va învăţa să supravieţuiţi propriilor greşeli, să învăţaţi din ele. Dacă veţi dori să ajungeţi intre avansaţi (de ce nu chiar centuri negre şi apoi instructori), va trebui să vă obişnuiţi să apăreţi în faţa altora şi să fiţi judecaţi.

După câteva luni s-a observat că aceia, care înainte de a alege artele marţiale erau timizi, au reuşit să treacă peste anumite spaime, au devenit mai comunicativi şi mai siguri pe ei înşişi. Au reuşit să se cunoască mai bine, să îşi recunoască limitele şi eventual să încerce să le mai depăşească pe unele. Totul însă pentru ei este relaxat, natural şi eficient.

CONCENTRARE: Karate înseamnă multă munca individuală, ghidată de instructor. Studentul învaţă o tehnică să kata şi trebuie să le execute CAT MAI BINE. Trebuie să SE CONCENTREZE. Nu mai există în acele momente nimic. Există numai tehnică, care trebuie să o execute. A primit explicaţii, iar acum lucrează singur pentru a reuşi o execuţie bună. Faptul că activitatea este orientată exclusiv asupra comenzii primite, te va învăţa să îţi "goleşti" mintea de toate problemele cotidiene şi de alte gânduri şi să concentrezi toate forţele într-o singură direcţie. Efectele sunt remarcabile.

CONDIŢIE FIZICĂ: Orice practicant de Karate va observa în câteva săptămâni deja că s-a schimbat deja ceva... musculatura începe să se reliefeze, rezistenta la efort a crescut, mobilitatea este mai bună, întregul organism este mai robust şi într-o formă bună. La fel ca şi înotul, de pildă, Karate oferă şansa de a dezvolta muşchi care nu ar putea fi stimulaţi în mod deosebit altfel. Musculatura se va întări pentru că tehnicile vor necesita aşa ceva pentru a putea fi executate. Cel mai uşor de observat este pentru începători, care, nefiind obişnuiţi cu efortul fizic în acest mod, vor simţi muşchi despre care nu ştiau că există. Febră musculară îi va "ajuta" să descopere că într-adevăr, au lucrat cam toate grupele musculare. Aceeaşi febră musculară, care le atrage atenţia că efortul a fost intens şi este resimţit, va dispărea în câteva săptămâni de efort constant, semn că organismul s-a fortificat. Un alt aspect îl reprezintă mobilitatea. Există persoane care au o mobilitate înnăscută şi care sunt în avantaj când vine vorba despre Karate. Din fericire pentru aceia care nu îşi pot atinge vârful degetelor de la picioare cu mână decât având genunchii îndoiţi sau care nu pot executa sfoara nici în cele mai frumoase vise, acelaşi antrenament de Karate oferă posibilitatea de a îmbunătăţi o situaţie dezastruoasă.

DISCIPLINA: În Karate exista o ierarhie similară într-un fel celei din armată. Exista gradele superioare (Sensei şi Sempai) care trebuie respectate. Aceasta ierarhie îl ajuta pe student să îşi cunoască întotdeauna locul în "schema" şi să se comporte ca atare.

Respectul trebuie să existe întotdeauna şi disciplina este nelipsita în orice dojo.

Studentul trebuie să fie atent la ce se explica, să execute comenzile, să îşi respecte colegii şi instructorul, să aibă o conduită ireproşabilă. Aceste "deziderate" pot fi uneori impuse şi prin măsuri punitive. Studentul "rebel" va plăti orice abatere de la regulile prestabilite prin executarea de exerciţii de forţă (flotări, abdomene, genoflexiuni) sau prin executare unui număr mare de tehnici. Nu se accepta însă bătaia aplicată de către superiori sau de către colegi la ordinele superiorilor. Aceasta disciplina se va obţine atât privind relaţia cu alţii, cât şi în ceea ce priveşte relaţia cu sine. Autodisciplina este un aspect important şi în Karate şi în viaţa cotidiană şi se va ameliora considerabil.

Acestea ar fi doar câteva considerente privind antrenamentul de Karate, ce se urmăreşte şi mai ales ce puteţi obţine.

                                                            *          *          *

Exerciţiile cunoscute sub denumirea de KATA (forma) reprezintă una din metodele cele mai complexe de perfecţionare a tehnicilor de karate-do. Kata reprezintă o înlănţuire de exerciţii de atac şi de apărare, executate în diferite poziţii şi direcţii, respectând o ordine precisă în desfăşurare (embusen) şi se execută fără partener. Fiecare kata începe cu o mişcare de apărare, acest lucru simbolizând concepţia din karate unde obiectivul este autoapărarea şi nu atacul.

Important în antrenamentul de kata:

- Să se execute kata cât mai des posibil; – să se urmărească tehnică, poziţia şi corectitudinea lor; - să se respecte embusen-ul (planul mişcării); – să se respecte ritmul şi strigătul de luptă (kiai); – să se păstreze starea de concentrare pe tot parcursul exerciţiului.

 

KATA DE BAZĂ:

Taikyoku Shodan

Grupa de kata Taikyoku (ultima acţiune) a fost realizată de maestrul Funakoshi, pentru a ajuta la învăţarea ulterioară a kata-urilor avansate şi superioare şi de a pregăti corpul pentru execuţia tehnicilor dificile care apar în acestea. La acest kata se utilizează apărarea la nivel inferior (gedan barai) şi atacul de pumn la nivel mediu (oi zuki chudan) în poziţia arcului şi a săgeţii (zenkutsu dachi).

Heian Shodan

Acesta este primul din grupa Heian (marea pace – o perioadă din istorie). Vechiul nume era Pinan; cele cinci kata Pinan au fost compuse în anul 1907 de către maestrul Itosu din şcoala SHURI-TE, iar modificarea se datorează maestrului Funakoshi. Utilizează oi zuki chudan şi gedan barai, dar şi apărarea la nivel superior (age uke) în poziţia zenkutsu dachi, şi apărarea cu muchia palmei (shuto uke) în poziţia kokutsu dachi.

Heian Nidan

Al doilea kata din grupa Heian, are în structura să tehnici noi: yonhon nukite (lovitura cu cele patru degete ale mâinii), morote uchi uke (apărarea la nivel mediu cu două mâini), mae geri (lovitura cu piciorul directă spre înainte) şi yko geri ke age (lovitura cu piciorul în lateral biciuita); poziţiile folosite sunt zenkutsu dachi şi kokutsu dachi.

Heian Sandan

Al treilea kata Heian conţine o degajare din priză (tsukami) după lovitura yonhon nukite prin întoarcere şi lovire cu pumnul tetsui uchi, tehnica de picior mikazuki geri legată de fumikomi geri (atac la nivel inferior, ex. Genunki), apărarea cu antebraţul (empi uke) legată de lovitura cu dosul pumnului (uraken uchi) precum şi lovitura cu cotul în spre înapoi (ushiro empi uchi) şi cu pumnul peste umăr (ushiro mawashi zuki); poziţiile folosite în afară de zenkutsu şi kokuts dachi, apare poziţia kiba dachi (a călăreţului de fier).

Heian Yondan

Este considerat un kata armonios ce cuprinde tehnici foarte bune pentru autoapărare: juji uke (apărare cu două mâini în cruce), empi uchi (lovitura cu cotul), yoko geri ke age (lovitura biciuită cu piciorul în lateral), shuto uchi jodan (lovitura cu muchia palmei la nivel superior), kakiwake uke (apărare împotriva unei prize cu două mâini), hiza geri (lovitura cu genunchiul); poziţiile folosite sunt zenkutsu şi kokutsu dachi.

Heian Godan

Ultimul kata din grupa Heian cuprinde mai multe întoarceri în lateral şi în spate, cu schimbări de poziţii de la zenkutsu la kiba dachi şi de la zenkutsu la kokutsu dachi precum şi o săritură cu schimbarea direcţiei (pentru a evita un atac la nivel inferior); apare o poziţie nouă - renoji dachi (cu tălpile în forma literei L).

                                               *          *          *

  CUM SE LEAGĂ CORECT CENTURA DE KARATE?

 • 1: se îndoaie centura în două părţi egale;
 • 2: se aşează centura pe abdomen, deasupra şoldului;
 • 3: se duce centura spre spate pt a vă înconjura bazinul/soldul, La spate cele două capete se intersectează;
 • 4: aduceţi ambele capete spre înainte, partea stânga să fie aşezată peste partea dreaptă;
 • 5: partea stângă a centurii se trece pe sub primul strat al centurii;
 • 6: se formează o legătură obişnuită cu ambele părţi egale;
 • 7: cele două capete ale centurii se trag în lateral pentru a strânge bucla formată.

Karate tradiţional pentru copii este o activitate care contribuie la formarea personalităţii într-un mediu în care primează disciplină, educaţia, respectul şi sunt promovate munca şi continuă şlefuire mentală, spirituală şi fizică. Este o disciplină care ajuta la formarea unei mentalităţi de învingător.

                                                                     IULIA CLITAN